Мета дисципліни: є надання знань, умінь, здатностей (компетенцій) для здійснення ефективної професійної діяльності шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на підприємствах (об’єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності), формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку і усвідомлення необхідності обов’язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях.

Завдання дисципліни: полягає у набутті студентами знань, умінь і здатностей (компетенцій) ефективно вирішувати завдання професійної діяльності з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці та гарантуванням збереження життя, здоров’я та працездатності працівників у різних сферах професійної діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

1.     Законодавство про охорону праці в галузі;

2.     Загальні закони та підзаконні нормативні акти;

3.     Права, обов’язки та відповідальність працівника і керівника підприємства або закладу невиробничої сфери;

4.     Державні нормативні акти про охорону правці (НПАОП), міжгалузеві та галузеві. Систему стандартів праці – державні стандарти України (ДСТУ). Міждержавні стандарти безпеки праці (ГОСТ ССТБ) та та міждержавні, міжгалузеві та галузеві нормативні акти.

вміти:

1.      Використовувати знання законів про охорону праці при організації безпечної та здорової роботи, навчально-виховного процесу згідно свого фахового спрямування;

2.      Користуватися гарантіями прав громадян на охорону праці: встановлення робочого часу і часу відпочинку, охорони праці жінок і молоді, пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці, відшкодування шкоди потерпілим;

3.      Встановлювати контроль та нагляд за станом охорони праці;

4.      Організувати навчання з питань охорони праці;

5.      Організувати розслідування нещасного випадку на робочому місці;

6.      Організувати атестацію робочих місць за умовами праці.