Архівознавство – це наукова дисципліна, яка вивчає історію, теорію і практику архівної справи, її правові та економічні засади, архівний менеджмент та інформаційні системи, принцип формування і використання архівного фонду, технологію зберігання та реставрації документів. Дана дисципліна також охоплює розробку питань наукового упорядкування архівних документів: визначення їх фондової належності, принципів систематизації, описування і складання науково-довідкового апарату, що розкриває зміст і склад документальних матеріалів архівних фондів.

Предметом архівознавства є становлення та розвиток архівної справи, наукові принципи роботи з документами, експертиза їх цінності, класифікація відбору для зберігання, технологія опрацювання і організація користування документами.

Об’єктом архівознавства виступають система архівних установ, документальні ресурси на паперових та інших носіях, органи управління архівами та науково-дослідні заклади. Серед об’єктів архівознавства чільне місце займають комплекси архівних документів та фонди. Об’єктом українського архівознавства є також архівна україніка, під якою розуміють документальну спадщину українського народу, що відклалася у вітчизняних і зарубіжних архівах, музеях та бібліотеках. Основна функція архівознавства полягає в розробці теорії і методики комплектування, обліку, зберігання документів та інформування про них.